Nyheter

Hur stor är skillnaden mellan SHL och HA?

tisdag, 09 april 2019 12:25

Allt sedan SHL:s ”gigantiska” teveavtal blev känt har det vilt spekulerats i hur stängd SHL som liga kommer att vara, hur enormt stora skillnaderna mellan klubbarna i de olika ligorna kommer att bli.

Ingen kan blunda för det faktum hur många miljoner som skiljer mellan klubbarna i SHL kontra HA, men den avgörande faktorn ligger inte i mängden pengar du förfogar över, utan hur du förvaltar det kapital som du har.

Det finns många exempel inom näringslivet där stora företag med miljardomsättning inom loppet av några år drivits i konkurs, men där små lokala företag inom samma bransch står stabilt och går vidare i generationer och kan uppvisa en större procentuell vinst. Små företag som under ett helt år knappt omsätter vad det stora företaget förbrukar på toalettpapper.

Inför kvalet var alla förståsigpåare på det klara med, precis som tidigare år, att inget lag från HA ska kunna rubba ett lag från SHL. Framför allt fans inga möjligheter för Leksand att rubba Mora. Mora hade ju lyckats skrapa ihop hela 60 poäng, besegrat alla lag i ligan, i ett SHL som av många anses jämnare än någonsin.

Jämnare för att den är sämre?

Har kvalitén verkligen stärkts i SHL, eller har den rent av försämrats?
Hur har klubbarna i HA påverkats av miljonerna som skiljer, har det rent av bidragit till att höja kvalitén på lagen?

Frågorna är väl berättigade när vi står inför faktumet att två lag från SHL inför nästa säsong byts ut mot två lag från HA, lag med gigantiska skillnader i lönebudgetarna.

När SHL lagen köper in dyra och mediokra utlänningar, skapas utrymme för HA att leva på resterna, som oftast har mycket att erbjuda. Och bara för att man betalt dyrt för något anses det per automatik som bra.

Jag har hela tiden envist hävdat att SHL inte alls är stängd, vilket jag helt grundar på mina samlade erfarenheter kring hur många klubbar, då inte minst mitt eget Leksands IF, genom åren byggt sina lag. Att pengar ibland försämrar dess förmåga att rekrytera vad som är bäst för laget/gruppen snarare än vad man genom meritlistan tror de skall tillföra.

De som rekryterar blir ofta bekväma, och gör inte sitt jobb grundligt. Klubbarna betalar enorma överpriser för mediokra spelare med någon form av merit, men som i praktiken inte är bättre än flertalet av de mer oprövade spelarna i HA. Det är det som är den avgörande faktorn, hur du förvaltar ditt kapital.

Blir verkligen SHL klubbarna rikare i och med det spektakulära teveavtalet?
Ska bli mycket intressant att se till exempel Brynäs och Linköpings bokslut för säsongen 18/19.

Det finns ett ligakrav på att varje klubb skall ha ett visst eget kapital, dessa krav har ökat, och skall i SHL upp i 10 miljoner till år 2022.

Men vad innebär egentligen det kravet för en klubb?
Det egna kapitalet utgörs inte enbart av hur mycket pengar du har på banken, utan här kan även klubbarna tillgodose sig andra värden som arenan de äger, och eller hur en klubbs varumärke värderas mm.

Det är alltså ingen måttstock på hur bra en klubb egentligen mår, då det är svårt, eller för att inte säga omöjligt för en klubb att betala löner och fakturor med arenans stolar eller liknande när de likvida medlen är förbrukade.

Återigen, problematiken ligger hos klubbarna i hur stor del av alla intäkter som går ut i kostnader, och då framför allt hur mycket de vräker ut i lönekostnader i sin iver i jakt på framgång.

I NHL finns ett lönetak, där endast 50% klubbens intäkter får utgå som lönekostnader.
Först den dagen vi ser att våra klubbar här i Sverige börjar praktisera denna princip, är jag beredd att ställa in mig i ledet och säga att de ekonomiska skillnaderna utgör en i praktiken stängd liga.

För fram till den dagen står det klubbarna fritt att spendera alldeles för mycket av kapitalet på bristfälliga rekryteringar och överbetala mediokra spelare vilket urholkar ekonomin, då marginalerna i budgeten är alltför små i förhållande till riskerna på exempelvis vikande publiksiffror. Detta försvagar slagkraften och ökar pressen vilket kan leda till nya kostsamma panikåtgärder.

Vi kommer att få se klubbar med ekonomiska utmaningar, rena fuskbyggen, klubbar som jagar in utländska legoknäcktar som i kvalsammanhang inte räds konsekvenserna och som oftast endast går på 85% av kapaciteten. Som möter lag med spelare som har allt att vinna, som är på uppgång i sina karriärer, lag med harmoni, glädje och en grym sammanhållning där alla krigar för varandra.

Ett kval är ett kval och där gäller allt som oftast principen, ”skill don´t kill”, för här gäller de som har skallen och hjärtat på rätta stället.

I år bevisades det kanske tydligare än någonsin tidigare.

Inte heller kan det vara en slump, att vi i Leksand lyckas med två osannolika bedrifter de år där det är skralt ekonomiskt och inte finns några ”extra pengar” till sena supervärvningar, utan att vi helt enkelt får jobba med det material vi har.

Jag hoppas innerligt att vi tar lärdom att detta, att vi gör vårt jobb grundligt i all rekrytering och att vi har is i magen och vågar tro på det vi gör. Bygg inte enbart ett lag utifrån en budget, utan bygg utifrån det vi verkligen tror på. Våga satsa på unga hungriga killar, inte bara meriterade och mätta.

Agera varsamt med pengarna, se till att vi har goda marginaler i budget så att vi parallellt med laget bygger ett eget kapital med likvida medel.

Jag är oerhört lycklig och tacksam för att vi lyckades med vår bedrift, återigen en smått ofattbar historia, som dessutom fick kryddas med att vi fick återställa ordningen i Dalarna igen.

Slutligen, ett stort grattis till IK Oskarshamn för den fantastiska bedriften.

Torbjörn Olsson, Klubbchef
Leksand Superstars

  1. Nyheter
  2. Video
  3. Bilder
  1. Shop
  2. Tävling
http://secure.superstars.nu/images/LLassas.jpglink
« »

Tavlingsbanner 311x206 png

  1. Bli medlem

Bli Medlem 311x206

  1. Resor

Resor 311x206

Vår vision:
Att organisera alla Leksandssupportrar och skapa en stark gemenskap med stolthet för färgerna, där varje match innebär fest och glädje med fullsatta läktare.